Analiza Uleiului de Măsline
Analizele obligatorii:
Un document reglementar al comisiei europene reglementează analizele uleiurilor de măsline: faceți clic aici
Un ulei de măsline trebuie să respecte un anumit număr de parametri fizico-chimici pentru a permite etichetarea ca VIERGE EXTRA, VIERGE sau LAMPANTE (nepotrivit pentru consum în CEE).
Regulamentul 2568/91 din 11 Iulie 1991, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene, oferă criteriile care trebuie respectate (vezi schema de mai jos).
Laboratorul LAHN propune analizele curente pentru uleiurile de măsline: indice de aciditate, indice de peroxid, măsurare UVK (K270 – K232). Un ulei denumit „lampant” este nepotrivit pentru consum în CEE. Acestea sunt destinate lămpilor cu ulei, de unde și calificativul de „lampant”.
Analizele K232 ȘI K270
Aceste măsurători fizico-chimice sunt revelatoare pentru buna conservare a uleiurilor de măsline.